Brewster Buffalo

Een weer een vliegtuigje af. Ditmaal de Brwester Buffalo, zelfs ook door het Nederlands leger gebruikt in de Tweede Wereld oorlog.

Bron: Wikipedia
De Brewster F2A (door de Britten Buffalo genaamd, door de Nederlanders Vliegende doodskist, en door de Finnen Parel van de lucht) was een uit Amerika afkomstig gevechtsvliegtuig ontwikkeld en gebouwd door de Brewster Aeronautical Corporation. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het toestel door zowel de geallieerden als door de asmogendheden gebruikt. Ondanks zijn slechte reputatie, was hij redelijk succesvol tijdens luchtgevechten. Vooral de Finse luchtmacht heeft van 1940 tot 1948 veel succes geboekt met dit toestel.

De Brewster F2A dateerde van 1936, toen de Amerikaanse marine, die begreep dat de tijd van het dubbeldeks jachtvliegtuig voorbij was, specificaties bekendmaakte voor een enkeldeks jager. Toen hij pas in productie was, was de F2A tamelijk modern, maar ten tijde van de Japanse aanval op Pearl Harbor was de machine naar de opvattingen van die tijd alweer verouderd. De marine beschikte echter over te weinig vliegtuigen, en daarom werd de productie van dit type vergroot. De F2A was echter niet opgewassen tegen de Nakajima Ki-43 en leed in het begin van de oorlog ontstellende verliezen, voor hij als eerstelijnsvliegtuig geschrapt werd.

Messerschmitt ME-109

Mijn tweede modelletje van Fiddlers Green is klaar. Iets moeilijker dan de vorige. Of misschien wel iets meer geklungel. Er zitten in ieder geval veel kleine details in.

Volgende model is ook alweer geprint. De Brewster Buffalo.

Fiddlers Green (nieuwe hobby???)

Heb ik er een nieuwe hobby bij???

Vroeger in mijn school tijd (tijdens huiswerk maken) had ik ook al een aantal prints op papier staan. Terug denkend geen idee hoe ik er toen aan kwam of van welke ontwerper ze waren. Het kon ook zomaar van Fiddlers Green zijn geweest.

Die gedachte van toen kwam weer boven, wat een leuke bezigheid was dat eigenlijk. Dus gelijk maar aan het zoeken gegaan en daarop kwam ik op de website: https://www.fiddlersgreen.net/ terecht. Bij inschrijving 3 gratis modelletjes gekozen en bouwen maar.

Nou ja, na een paar grote beginners fouten. Te dun papier, niet de juiste schaal, ben ik opnieuw begonnen. Juiste print schaal en 200 grams papier. En na heel wat uurtjes werk heb ik mijn eerste model, de MiG-3 af. Ziet er mooi uit hoor, vind ik zelf.

Op naar het volgende model, de Messerschmitt ME 109. En een plekje waar ik de gemaakte vliegtuigjes opberg.

Koud kunstje

Even een korte inleiding. Wim Hof kende ik al van televisie en wat die man allemaal kan. Super interessant. Tot mijn broer Olav ook in een koud water bad stapte. Mijn interesse steeg. Heb het boek “Koud Kunstje” gekocht en ben half december 2015 begonnen met koud af douchen. 1 januari 2016 ook meegedaan met de Cool Challenge (http://coolchallenge.nl/).

Koud af douchen heb ik zo’n beetje het hele jaar volgehouden. Wat lekker is dat. Niet dat ik warm water nu haat. Heerlijk zelfs, lekker even blijven staan onder die koude straal.

Alleen deze december maand toch een eigen uitdaging. Niet koud af douchen, maar helemaal koud douchen in de ochtend. Eens kijken of ik dat vol houd. En toch stiekem ook eens kijken wat dat met het gas verbruik doet.

Het is 1 december. Sinds een lange tijd weer een volledig koude douche. Echter het water is deze maanden wel een stuk kouder dan in de zomer. Vanmorgen toch gedaan met twijfel. Gelukkig viel het me de eerste 15 seconden nog wel mee. Na een half minuutje was ik al weer redelijk gewend en heb ik de koude douche heerlijk afgemaakt. ruim 4 minuten koude douche. En het voelt GOEEEEED. Op naar morgen.

zondag 31 juli 2005 – Hindeloopen

Met het weer van de dag ervoor dacht ik lekker warm temperatuurtje ik doe zondag lekker een shortie aan. Lekker fris hoor die zondag. Vond het in het water warmer als op de kant. 
Nou het echte surf werk. Ben begonnen met een Simmer OnShore 4.7, maar even op het water wist ik gelijk dat die te groot was. Dus mijn OnShore 4.2 maar opgetuigt. En dat was inderdaad een betere keus. 
Damn wat is dat water lekker ruig zeg. Verder in het water rollen er zelfs wat golfjes, waar lekker mee te spelen is. Beetje golfsurfen en af en toe een sprongetje maken. Toch wil ik dat springen ook wel eens goed kunnen. 

Maar een aantal uren verder begon de wind echt toe te nemen. Zelf mijn 4.2 werd groot. Kon het zeil in princiepe nog wel houden. Maar daarbij speerde mijn boardje alleen nog maar harder over het water. En dat vond ik op dit water toch niet echt een lekker gevoel. 

Uiteindelijk heb ik wel een paar heerlijke uurtjes gesurft.

woensdag 17 november 2004 – Strand Horst

Tering wat was dat water ondiep zeg. Had er eerst een 30cm vinnetje onder zitten. Die heb ik maar snel omgewisseld voor een 28cm wiervin. En zelfs hiermee had ik nog ruzie met wier. Als je ook maar iets de bodem raakte (wat het snel ging) dan had je er al weer wier onder zitten.

Maar het ondiepe dat viel me wel heel erg op… 
Oja, ook het vlakker water. Sjees