KA Sail: Koncept 7.5 2014

Mijn oude Neil Pryde V6 gaat de deur uit en wordt vervangen. De V6 was ook echt al op. Verschillende provisorische reparaties. Surfde nog wel lekker overigens, maar vernieuwing in je hobby is ook leuk.

De Koncept is een free race zeil met 3 cambers. De snelheid van een race zeil met de handeling van een freeride zeil. Ik ben ik ieder geval zeer benieuwd hoe het vaart.

Maar daarvoor eerst nog op zoek naar een passende mast.

Merk: Ka Sail
Model: Koncept
Luff: 474 cm
Boom: 210 cm
Maat: 7.5 m²

Nieuwe voetbandjes

Met dit mooie zonnige laat zomer weer, lijkt het alsof het al maanden niet gewaaid heeft. En je wil soms toch even met je surfspullen kunnen spelen. Dus heb ik maar even andere voetbanden op mijn Tabou 3S gezet.

De vorige kwamen nog van een ander oud board van mij. Bij de zijkanten was het neopreen al doorgesleten en dat kon ik tijdens het surfen ook merken. Tijd voor wat nieuws dus. En gelukkig via Ebay uit Duitsland een nieuw setje Tabou voetbanden voor weinig kunnen aanschaffen. Ze voelen lekker zacht, afwerking ziet er goed uit. Kortom ik ben heel benieuwd hoe ze op de surfplank voelen.

Gelijk ook een iets andere positie op het board gezet. Ik merk dat ik toch wat meer op de rand van het board sta. Maar om nou gelijk 4 voetbanden te monteren. Dus de voetbanden staan nu een stukje verder naar achteren. Misschien is dat de oplossing.

Tabou Rocket 125

Yes yes yes, eindelijk heb ik er één kunnen kopen. De Rockets (rechts op de foto) en met namen met 125 liter volume zijn zo gewild, dat ze op Marktplaats al binnen 12 uur verkocht zijn. Deze keer had ik geluk. Dit boardje is nu van mij. Eeen Tabou Rocket 125 uit 2009.

De Rocket is een freeride board dat zeer soepel/makkelijk met veel controle vaart. En bijna ieder jaar komt dit modelletje als beste uit de testen.

Ik heb er nog niet op gevaren, maar ik kan niet wachten tot er weer een beetje wind staat.

Merk: Tabou
Model: Rocket
Lengte: 245 cm
Breedte: 69 cm
Volume: 125 l
Zeil bereik: 5.5 – 8.0 m2

Info: http://tabou-boards.com/boards/2009/slalom-race/rocket/

K4 Fins 3SW

Nadat met de laatste sessie mijn nieuwe Select Shock Wave 25cm te klein bleek te zijn voor mijn Tabou 3S met 97 liter en Hotsails Superfreak 6.3 zeil. Was het kiezen tussen, of een grotere van hetzelfde model, of een nieuwe serie van compleet iets anders.

En zo kwam ik opeens K4 Fins tegen. Een nieuw merk die zich onderscheid in materiaal. Er wordt een soort plastic gebruikt anders dan G10 of carbon waar de vinnen normaal van zijn. Ze zouden net zo stijf zijn, maar met toch meet flex. Lichter van gewicht, een mooi geel kleurtje en veel goedkoper dan andere vinnen. 3 K4 Fins zijn goedkoper dan 2 Select vinnen. En dan is Select nog niet eens een duur merk.

Maar ik ben wel een persoon die net even iets anders wil dan de grote groep. Dus de keuze was snel gemaakt, doe mij maar een serie K4 Fins.

Hopelijk surft dit goed onder mijn boardje. 🙂

Tabou 3S: hij is weer heel

Dit was me wel even een klusje zeg. Ik wilde het ook niet snel doen. Daar vond ik het boardje te mooi voor, plus hij is net nieuw voor mij, dus hij moet nog even mee. Maar het resultaat is gelukkig super geworden.

Heel kort gezegd:
scheur vlak schuren en lossen stukjes ook glad schuren
met epoxy plamuur scheur vullen (dat kon helaas niet in één keer)
schuren
scheur nogmaals vullen
schuren
laatste oneffenheden plamuren
schuren
drie lagen glasvezel met epoxy erop
schuren
weer oneffenheden plamuren
schuren tot ie heel mooi glad is
en als laatste in meerdere dunne lagen wit gespoten.

Gevolg is weer een heel mooi neusje. Ik ben hier geen prof in, de reparatie is wel iets te zien. Maar tevreden ben ik zeker. Kan niet wachten tot het weer gaat waaien en ik voor het eerst dit boardje uit kan proberen.

Tabou 3S 97 liter 2009

Jaaaa en weer een nieuw boardje erbij. Zo simpel iets en zo blij als een kind.

Mijn vroegere kleine wave boardje had maar 81 liter volume. Tegenwoordig zijn de boarjes veel compacter geworden. En zou je in dezelfde omstandigheden met meer volume varen. Voor mijn zeilen Superfreak 4.5, 5.3 en 6.3 zou een board van rond de 95 liter dus makkelijk kunnen. Iets wat ik me eigenlijk nog steeds niet kan voorstellen. Maar dat betekent wel dat mijn huidige alleskunner RRD Freestyle Wave met 85 liter volume aan de kleine kant was.

Goed uit de testen kwam ook de Tabou 3S. En op de één of andere manier heb ik opeens een zwak voor dit merk. De freerider Rocket van dit merk is ook een topper volgens de tests. De 3S dus ook al. En qua design zien ze er ook al super uit.

Dus na een tijdje Marktplaats in de gaten houden kwam er dan inderdaad een Tabou 3S op mijn spoor. Met meer volume. En dus ideaal voor mijn zeilen. Één groot nadeel, het boardje was goedkoop, maar de neus is ook verrot. Daar zit een dikke scheur in. Dus dat wordt nog een projectje. Maar daarover later meer.

Merk: Tabou
Model: 3S
Lengte: 237 cm
Breedte: 62 cm
Volume: 97 l
Zeil bereik: 4.2 – 6.5 m2

Info: http://tabou-boards.com/boards/2009/wave-cross/3s/

Surfspullen

Het is altijd weer leuk om nieuwe surfspullen te hebben. Nou ja, nieuw is een groot woord, tweedehands eigenlijk, de hobby is duur zat.

Maar met de nieuwe spullen wil ik eigenlijk minder spullen hebben. Ik heb nu twee complete sets: wave en slalom. 1 wave boardje plus 4 zeilen met masten en vinnen. 3 slalom boards plus met 3 zeilen en ook weer masten en vinnen. Kortom veel. Slalom is leuk, hard gaan over het water. En hard gaat het ook. Maar aan het zo had mogelijk gaan, steeds op het randje van overpowered, zit niet veel lol. En als het te hard zou waaien, pakte ik eerder mijn wave set met kleine zeilen. Betere controle, meer lol.

Mijn oude wave zeilen vielen letterlijk uit elkaar van ouderdom. Dus tijd voor wat nieuws. Klein freestyle/wave boardje voor de harde wind, en een grotere freerider voor easy varen wanneer het iets minder hard waait. En dat met een serie zeilen erbij. Klaar. Geen dubbele maten meer tussen wave en slalom, geen dubbele masten meer. En een tering zooi aan vinnen weg.

Voor de kleine zeilen ben ik op zoek gegaan naar Hot Sails Maui Superfreak zeilen. Voor deze zeilen heb ik altijd al een zwak gehad. De maker wilde oersterke zeilen maken en niet ieder jaar een nieuw ontwerp. Gevolg, Dacron zeilen in de mooiste kleuren. En ze varen super, dat heb ik in Egypte al een keer mogen proberen. Ondertussen heb ik de mater 4.2, 4.5, 5.3 en 5.5 al gevonden. Voor de grote maten hoop ik Hot Sails Maui Speedfreak zeilen te krijgen. Maar die zijn wel erg schaars op de tweedehands markt.

De boardjes worden een RRD Freestyle/Wave met 85 liter aan volume en een Tabou Rocket met 115 liter volume. Ze komen beiden super goed uit de test. De RRD is er al en die vaart erg lekker. Planeert snel en gijpt als een malle. De Tabou ben ik nog op zoek naar.