Het nieuwe hardlopen

Ruim een jaar geleden liet ik mij inspireren door de zogenaamde vijf vinger hardloop schoenen. Schoenen waar iedere teen dus apart verpakt is. Dus net als een handschoen. De zool is zo dun dat ie geen demping geeft, maar eigenlijk alleen maar beschermend is. En dat hele demping verhaal in de reguliere hardloopschoen is nou net het punt.

90% van de hardlopers land eerst op de hak. De cm demping in de zool vangt een beetje de klap op. De rest vangen je knieën op. Kortom erg blessure gevoelig en funnest voor de knieën. Bij de FiveFinger schoenen heb je dus geen demping. Je moet anders gaan hardlopen. Hardlopen door eerst te landen op je voorvoet. De spieren in je voet en onderbenen vangen de klap op.

Nou loop ik helemaal niet veel en als ik dat doe is het puur recreatief. Maar het idee sloeg me wel aan. Ik wil wel graag niet iets anders zijn dan de rest. Dus ooit eens besteld, maar nooit echt doorgezet helaas. Want het vergt nogal oefening. Je spieren zijn er niet op getraind.

En nu wil ik het weer oppakken. Weer beginnen met lopen. Opbouw moet er toch zijn, dan gelijk maar even rustig beginnen en op de FiveVingers leren lopen. Mijn eerste rondje was klein, 2,4 km. Niet eens helemaal doorgelopen. Een stukje hardlopen en dan weer lopen. Erg wennen is het wel. Sowieso om te landen op je voorvoet. Maar ook om een veel snellere looppas te hebben.

En dat ik rustig moet opbouwen blijkt maar weer. Dit is mijn derde dag na het stukje lopen, dat mijn kuiten nog erg veel last van spierpijn hebben. Ik wacht tot het over is en ga dan maar stukjes van 1 km lopen. 🙂